dinsdag 7 april 2015

Het herstel

6 april 2015.

Halverwege de nacht kreeg ik verschrikkelijk veel pijn aan de linkerkant van mijn kaak. Ik wist niet hoe ik moest gaan liggen. Iedere keer bij een bepaalde slikbeweging ging ik door de grond van de pijn. De oorzaak wist ik meteen al. Tijdens het plaatsen van de stent is men op een gegeven moment volgens mij met een andere scope ook naar binnen gegaan en dat voelde ik. Hoogstwaarschijnlijk heb ik toen verschrikkelijk hard op de bijtring gebeten, zodat mijn kaken het uit kraakte. Gelukkig was het geen constante pijn maar pijnscheuten. Ik heb de huisartsenpost in Hoogeveen gebeld voor een consult en ik kon aan het eind van de middag terecht. Helaas zijn er geen medicijnen voor om het te verzachten, maar koelen was het beste. Het is een giga overbelasting van het kaakgewricht. Dit wetende zijn we weer naar huis gegaan. Wel heb ik nu mijn eerste boterham gegeten. Het smaakte
goed, behalve kostte het wel veel energie. Een boterham zonder korten en daar een half uur over doen is nu voor mij normaal. Het laatste stukje is er niet in gegaan. Wel waardeer ik weer het eten en dat zelfs een boterham heel erg lekker kan smaken. Dit was het eerste vaste normale voedsel wat door de stent is gegaan en erin is gebleven. Ik zal de rest van mijn leven op zo een manier moeten eten. Kleine hapjes en heel goed kauwen. Alles went natuurlijk, als ik maar niet overmoedig word en steeds grotere happen ga nemen, want dan heb ik kans dat de stent verstopt raakt. Na het eten ben ik rond 19:00 uur naar bed gegaan. Helaas kon ik niet naar een verjaardag, maar toch nog, Betsy gefeliciteerd met jou verjaardag.

7 april 2015.

Ik heb een redelijk goede nachtrust achter de rug en een drukke dag voor de boeg met veel contacten met specialisten. Ik stond op rond 08:00 uur en ben naar beneden gegaan om een boterham te eten. Ook heerlijk om 's morgens weer eens te eten. Eerst even een afspraak maken bij de huisarts. De assistente die altijd erg aardig is kon een afspraak nog maken voor deze ochtend. Geweldig bedankt. Eerst had ik een afspraak met mijn fysiotherapeute over de nieuwe situatie. We hebben voor volgende week afgesproken en dan gaat ze mijn zuurstof opmeten tijdens het sporten. Klinkt misschien raar voor een heleboel mensen die dachten dat wij volgende week op vakantie zouden gaan. Helaas ben ik ertoe genoodzaakt om onze vakantie te annuleren. Ik wil eerst weer op orde zijn en dan gaan we een nieuwe afspraak maken bij mijn buurvrouw Lisanne. Gisteren hebben we het er met haar over gehad. Ook de kids (JuMaJo) vinden het een wijs besluit. Nadat ik bij Move2Be ben geweest had ik nog even tijd voor een kopje thee om thuis te drinken. Na de thee had ik om 11:20 uur een afspraak met een huisarts. Niet mijn eigen, maar wel een zeer deskundige huisarts. Hij luisterden goed naar mij en alle dingen die ik op papier had staan hebben we besproken. Ook heeft hij mijn zuurstof gemeten en die was 96%. Hij gaf in ieder geval antwoord op al mijn vragen en anders wel de manier om de goede weg te volgen. Na een klein half uur was ik klaar en ben naar huis gegaan voor de lunch. Boterhammetje met veel melk. Na de lunch moest ik om 14:00 uur bij de tandarts zijn. Na alles verteld te hebben kon ik gaan liggen, maar dan wel met de stoel iets rechter op. Men nam alle tijd voor mij en als het even niet wilde stopte even. Rond 15:00 uur was ik weer thuis om vervolgens een aantal telefonische consulten te plegen met Zwolle. Eerst heb ik de afdeling endoscopie gebeld om te vragen of het ook problematisch is als ik met een stent in mijn lichaam door een scanpoort ga op Schiphol. Morgen krijg ik uitsluitsel hierover. Je staat raar te kijken als ik binnenstebuiten word gekeerd. Voor de zekerheid wil ik dus een doktersverklaring hebben, dat er in mijn lichaam een stent zit. Daarna heb ik de assistente van mijn oncoloog gebeld met de mededeling of mijn consult die ik eind deze maand heb naar voren gehaald kan worden. Er zijn toch wel wat complicaties die ik al door heb gegeven. Rond 16:00 uur eindelijk rust in de tent en op naar het avondeten. Eindelijk weer een klein stukje vlees en daarna rusten. Zo alles is weer bijgewerkt en voel mij moe en goed.

8 april 2015.

Ik stond op even na 09:00 uur. Ik was al een poosje wakker na een onrustige nacht. Ik moet wel mijn plekje zoeken op mijn bed nu ik iets omhoog lig, anders krijg ik last van zuurbranden. Gelukkig zijn een paar andere pijnlijke bijkomstigheden bijna over. Mijn kaak voelt bijna weer goed, evenals mijn keel. Wat ook een hele prettige bijkomstigheid is, is dat mijn stoelgang weer een beetje opgang is gekomen. De laatste keer was dat vorige week vrijdag. Natuurlijk heb ik pas de laatste drie dagen weer vast voedsel gegeten. Vandaag is er niet zoveel te doen op dit moment. Wel verwacht ik nog 2 telefoontjes vanuit Zwolle en hopelijk Majella ophalen vanuit Meppel. Het laatste ligt natuurlijk helemaal aan Majella, maar ik zal het met heel veel plezier doen. Ik heb dus genoeg tijd om de administratie even op orde te brengen. Rond het middaguur kwamen de drie dingen waarop ik zat te wachten. Aanstaande vrijdag kan ik bij de afdeling endoscopie een verklaring ophalen dat er in mijn lichaam een stent is geplaatst. Daarvoor belde Majella of ik haar wilde ophalen en erna belde de secretaresse van mijn oncoloog met de mededeling dat ik morgenochtend een consult heb met mijn oncoloog. Ik ben een erg tevreden man dat alles zo snel is geregeld. Nu nog kijken of ze iets aan de kwalen kunnen doen of verlichten. Om 12:15 uur was ik bij Majella in Meppel. Nadat ik Majella thuis heb afgezet ben ik naar mijn verzekeringsmaatschappij gegaan voor de afhandeling van onze reis. Daarna is er voor mij rust en dat zal ook vanavond gebeuren, want morgen is het vroeg uit de veren. Om 08:15 uur ben ik al in Zwolle bij bloedafname en een uur later zit ik bij mij oncoloog. Hoe dat afloopt leest men morgen weer. Tot dan.

9 april 2015.

Het is even na 12:15 uur en heb weer een drukke ochtend achter de rug. Gelukkig bijna op dezelfde locatie. Vanmorgen stond ik op om 06:30 uur. Het moest wel zo vroeg om op tijd in Zwolle te zijn. Leida is met mij mee geweest. Wel heb ik een erg onrustige nacht achter de rug, dus vanmiddag proberen de schade weer een beetje in te halen. Rond 08:15 uur moest ik eerst bij bloedafname zijn en dat was ik ook. Een uur later werden we naar binnen geroepen door mijn oncoloog. Hij hoorde mijn klachten aan en vond het erg goed dat ik gebeld had. Voor de kortademigheid kreeg ik een kuur mee van prednison. Tevens moest ik naar radiologie om longfoto's te laten maken. Alles ging in een razend tempo. Ik zat nog geen minuut en werd bij radiologie al naar binnen geroepen. Daarna ben ik naar de ziekenhuis apotheker gegaan voor de medicijnen. Tijdens het klaarmaken van de medicijnen ben ik even naar de afdeling endoscopie gegaan voor wat verdere informatie wat betreft mijn medicijn gebruik, want mijn oncoloog kon hier geen antwoord opgeven. Tevens heb ik daar het verslag gekregen wat betreft de stent plaatsing. Een andere keer zal ik hier wat foto's van plaatsen. Eerst wil ik dat mijn kinderen de foto's zien. Na endoscopie weer even naar de apotheker om de medicijnen op te halen en toen naar huis. Rond 10:30 uur waren we weer thuis om daar een kopje thee te drinken.Na de thee ben ik naar de assistente van mijn huisarts gegaan om het een en ander mede te delen. Op dit moment eindelijk weer een boterham met korsten gegeten. Geen oude van dagen voedsel (sorry, zonder tanden) of baby voedsel. Het smaakt heerlijk. Na de lunch lekker rusten. Tot later. Na de rust heerlijk buiten gezeten in de zon en samen met Leida een kopje thee gedronken. Na de thee ben ik gaan wandelen en tijdens mijn wandeling ben ik even bij een oude bekende geweest die ook de vreselijke ziekte heeft. Even bijpraten. Het avondeten ging er niet goed in en ik heb dan ook maar een klein beetje gegeten. Daarna heb ik een heet bad genomen om vervolgens na de thee naar bed te gaan.

10 april 2015.

Ik had de wekker gezet op 08:00 uur, want ik moet vandaag weer naar Zwolle voor de 37ste herceptin kuur. Tijdens het ontbijt ben ik begonnen met de prednison kuur die aanstaande dinsdag klaar is. Hopelijk slaat het aan en knap ik er van op. Even voor 09:30 uur ben ik naar Zwolle gereden om mij daar aan te melden rond 10:15 uur voor mijn kuur. Sommige verpleegkundigen wisten dat ik vorige week op de afdeling endoscopie lag en men was benieuwd hoe ik er nu aan toe was. Even mijn verhaal gedaan en toen werd ik aangesloten aan het infuus. De verpleegkundige heeft ook mijn bloeddruk, hartslag en saturatie (zuurstof) gemeten en alles was goed (128/79-77-98%). Even na 11:15 uur liep ik weer naar de auto om daarna naar Meppel te gaan om Majella op te halen. Even Juno begroeten aan De Garve en toen naar huis voor de lunch die er goed inging. Nu heb ik een rustmoment.Na de rust ben ik naar JoMaJuSe gegaan. Even een kopje thee drinken en op naar de kinderboerderij in de buurt. Juno vind de schapen leuk en Sepp vind het spelen leuk. Zie hier het resultaat.














Het avondeten die ik bij JoMaJuSe heb genuttigd ging er goed in. Zelfs het balletje gehakt is helemaal op gegaan. Na het eten ben ik naar huis gegaan en even later kwamen Leida en Sepp er ook aan. Nog even lekker bij opa zitten vind ik heel erg fijn.
Het is een zo een fijn vriendje van mij. Samen met Konijn, Flappie, Mamma, Baby en Knuffel op de foto. Ze gaan alle 5 ook altijd mee naar bed en vooral Konijn is zijn lievelingsknuffel. Na de koffie ben ik even na 21:00 uur moe maar erg voldaan naar bed gegaan.

11/12 april 2015.

Zaterdag. Dit was de beste nacht van deze week. Er waren meer periodes dat ik sliep en dat was heel erg fijn. Ik merk dat alles weer een klein beetje normale vormen aan neemt. Ook mijn vriendje heeft het geweldig goed gedaan. Even voor 08:00 uur heb ik hem eruit gehaald. Een paar keer afgelopen nacht heb ik hem maar heel erg kort gehoord. Snel even bij ons op bed en zo kon hij oma wakker maken. Daarna naar beneden om een boterhammetje te eten die er goed in ging, heerlijk. Donderdag meldde ik dat ik wat foto's zou plaatsen van de stent plaatsing, maar na advies van de kids heb ik besloten om dit niet te doen. Het kunnen nogal foto's zijn waar mensen niet tegen kunnen. Degene die ze wil zien moet maar eens langs komen en er naar vragen. Ik deel het advies ook. Halverwege de ochtend kwamen Joost en Juno voor een kopje koffie en wij paste ook even op op Juno die heel erg goed heeft gezwommen. Majella en Joost kwamen halverwege de middag, nadat Sepp en ik een middagslaapje hebben gehad. Ik vond het in ieder geval heel erg fijn dat JoMaJuSe er waren. Ik heb samen met Joost een heel apart biertje gedronken en dat vond ik genoeg. Het avondeten bestond uit een keertje lekker snacks eten. De avond was rustig en ik ben even na 21:00 uur naar bed gegaan.
Zondag. Ik heb een onrustige nacht achter de rug veel wakker en veel draaien in bed om maar het beste plekje te vinden.Toch ben ik wel uitgerust. Ik stond op om 07:45 uur en moest gelijk naar het toilet voor de stoelgang. De eerste keer dat het spontaan kwam in 1,5 week. Gelukkig komt dit weer normaal op gang. Ook gelijk maar even mijn weegmoment en alles is stabiel op 75 KG.. Ik ben eruit gebleven voor mijn medicijnen en om te ontbijten. Voor het eerst na het plaatsen van de stent heb ik 2 boterhammen gegeten bij het ontbijt. Het zijn allemaal tekenen dat ik goed aan het herstellen ben. Ook de kortademigheid is een stuk beter geworden evenals de druk in de regio van de stent is een stuk minder. Alles bij elkaar na een dikke week voel ik mij nu 85% beter. Straks lekker een douch nemen en dan weet ik het nog niet. We hebben gezellig bij Jurjen koffie gedronken, maar eerst moesten we de fietsen van Leida en Majella omruilen. Toen wij in De Garve aankwamen zagen we dit.
 
Het was geweldig om te zien hoe Sepp kon fietsen en hoe Juno met haar skeelers overweg kan gaan. SUPER. Bij Jurjen hebben gezellig achter in de tuin gezeten en de zon scheen volop. Ik voelde mij goed en ben na de middag koffie een stukje gaan wandelen. Bij terugkomst belde Lisanne bij ons aan en vroeg of we zin hadden in een borreltje. Het werd een super gezellige middag en ik heb van alle kanten ervan genoten. Frank en Lisanne bedankt. Jammer dat ik zelf nog veel moet leren, want bij het eten van een stukje frikandel slikte ik per ongeluk een iets te groot stukje door en die bleef hangen in de stent. Er kwam niks meer erdoor heen. Uiteraard schrok ik wel en baalde tegelijkertijd. Ik ben naar huis gegaan. Thuis nog even geprobeerd om een kopje thee te drinken, maar ook die kwam eruit. Ik ben naar bed gegaan, met de hoop dat de stent vanzelf weer vrij komt. We zien het morgen wel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten