maandag 18 februari 2013

Eindelijk weer onco fysio

18 februari 2013,

De nacht in onrustig verlopen. Ik kon de slaap ook niet vatten en als ik sliep was ik weer wakker. Alles bij elkaar een beetje onrustig. Dit is voor de eerste chemo kuur de laatste week dat ik om 07:00 uur op moet staan om mijn medicijnen in te nemen. Vrijdagmorgen is het dan zover. Voor een aantal dingen vind ik het zelf fijn. Ik mag iets langer blijven liggen op bed. Niet dat ik gigantisch ga uitslapen, maar het is wel lekker. Ook het avond eten kan ik weer op een eerder tijdstip nemen. Maar eerst het begin van de week. Vandaag komen Juno en Sepp weer en ik kijk ernaar uit. Juno mag mij altijd wakker maken en dan gaan wij ons verstoppen voor Leida. Veel plezier hebben we dan. Rond 10:00 uur lekker koffie of thee en daarna samen met Juno oud papier wegbrengen. Helaas moest ik het laatste zelf doen, want mijn vriendin ging met Majella mee naar de kinderopvang. Na mijn middageten ben ik weer even gaan rusten, om aan het eind van de middag een klein klusje te doen bij de kinderopvang, waar Majella werkt. Ook altijd leuk om heel even met de kleintjes te spelen. De rest van de dag is rustig verlopen. Ten opzichte van andere dagen voel ik mijzelf een heel klein beetje minder. Hopelijk na een goede nachtrust ben ik morgen weer op het goede niveau om lekker aan mijn onco fysio te beginnen.

19 februari 2013,

Ik heb een geweldige goede nacht achter de rug. Ik ben maar 1x wakker geworden rond 02:00 uur om naar het toilet te gaan en daarna werd ik wakker van de wekker om 07:00 uur. Naar vandaag heb ik uitgekeken. Ik ga weer naar onco fysio. Na het ochtend ritueel nog eventjes naar bed om te dommelen. Voor mijn sport ga ik eerst even naar mijn kanjers om daar een bakkie te doen. Ik denk dat ik weer aan de koffie ga. Het is een tijdje dat de koffie mij niet smaakte en daarom thee ben gaan drinken. Voor mijn gevoel komt de stoelgang ook goed opgang, want ik moest mij een beetje haasten om op het toilet te komen. Nu dus eerst tas inpakken, koffie drinken en naar Move2Be. Mijn sport activiteiten waren geweldig. Ik heb wel op een lager niveau gesport, maar toch alles gedaan. Mijn begeleiding was weer geweldig. Na afloop de sauna in kon nog niet. Ik zal eerst even na moeten vragen of het verstandig is om een algemene sauna in te gaan. Een ieder zweet natuurlijk en alle lichaamsvochten van anderen kunnen voor mij schadelijk zijn. Ik zal mijn regieverpleegkundige even raadplegen of ik dit mag. Rond 12:00 uur was ik weer thuis. Snel een boterhammetje eten, want de energie raakt op. Rond 15:00 uur was ik er weer bij. Leida komt ook zo thuis met Sepp. Juno is met Jurjen naar de bios en die komen later. Mijn schoonouders kwamen ook onverwachts, dus nu maar even koffie of thee. Nadat JoMaJuSe weer thuis waren belde Majella ons op met de mededeling dat Juno waterpokken heeft. Voor mij geld nu even geen contact, want ik heb nooit geen waterpokken gehad. Wel heb ik in mijn leven gordelroos gehad. Ik zal morgen voor de zekerheid mijn oncoloog even raadplegen. Vanavond komen Ake en Betsy op visite dus ik zeg, tot morgen.

20 februari 2013,

Gisteravond aan het begin van de avond belde Majella op met de mededeling dat ze bij Juno waterpokken hebben ontdekt. Voor mij is dit in eerste instantie geen goed nieuws. Het is besmettelijk en ik heb vroeger nooit geen waterpokken gehad. Wel heb ik in het verleden gordelroos gehad. Morgen eerst Sophia bellen. De nacht is minder goed verlopen als de nacht ervoor. Vaker naar toilet en onrustig geslapen. Denk zelf dat dit te maken heeft met mijn Juno. ALLERGROOTSTE VRIENDIN, HEEL VEEL BETERSCHAP. Na mijn ochtend ritueel snel nog even slaap in halen en dat is gelukt. Eigenlijk wil ik dit niet, zo laat opstaan. Vlak voor 10:00 uur heb ik Sophia gebeld en de regie verpleegkundige belt mij later terug. Weer een half uur later belde Sophia mij terug. Ik heb mijn verhaal gedaan en zoals het nu is is het geen probleem. Besmettingsgevaar is wanneer de blaasjes bij Juno kapot zijn en gelukkig was dit nog niet het geval. Na mijn telefoongesprek ben ik koffie gaan drinken bij Gerard en Ina, want dat had ik al in mijn planning staan. Rond 12:00 uur was ik weer thuis. Snel wat eten en dan even rusten. Mijn middag visite gaat niet door. Ze hebben afgebeld i.v.m. ziekte. Sandra en Vincent, goed over nagedacht. We proberen het volgende week. Voor de rest van de dag hebben we het rustig en tot nu toe dus niet veel te melden. Gelukkig heeft Juno mij niet aangestoken, dus voor aanstaande vrijdag mag ik weer naar onco fysio. Uiteraard kijk ik uit naar vrijdagmorgen. Het is de laatste morgen van mijn 1ste kuur voor mijn medicijnen. Ik denk dat ik vrijdagavond eens een biertje probeer. Het is niet zo dat ik tijdens mijn kuur niet mag drinken. Wel heeft mijn oncoloog gezegd, met mate, dus 1 of 2 biertjes mag. Of voor mij geld natuurlijk 1 of 2 ouzotjes. LEKKER.

21 februari 2013,

In eerste instantie zou ik op Sepp gaan passen deze morgen, maar de symptomen  van Juno haar waterpokken hebben afgelopen nacht de status van veel jeuk aangenomen, dus nu gaat Juno niet naar indianenland, omdat het een slapeloze nacht was. Majella belde hierover rond 08:00 uur. Zelf stond ik natuurlijk op om 07:00 uur. Je raakt er zowaar aan gewend. Nog 1 dag en dan ben ik er een week vanaf. Die week hoef ik helemaal geen chemo medicijnen te slikken. Ik heb dus een rustige ochtend achter de rug. Ik ga het bureaublad maar eens opruimen en verdere administratie verwerken. Om 13:00 uur ben ik 1,5 uur gaan rusten. Mijn laptop wil ik vanmiddag ophalen bij JoMaJuSe. Helaas kan ik er niet naar binnen i.v.m. de ziekte van Juno. Dan maar handkusjes geven en een kusje op het keukenraam. Vanavond word een voetbal avondje. Half beneden en half boven kijken. Wel op tijd gaan slapen, want morgenochtend heb ik weer onco fysio. Nog even terug komend op Juno. Het doet mij zeer als ik haar niet vast mag houden en Juno vind het ook niet leuk als ik niet naar binnen kom. Als mijn vriendin weer beter is zal ik het goed maken en gaan we iets leuks kopen? Het avond eten ging er wel in. Gelukkig de eerst komende 7 dagen kunnen we weer op een normale tijdstip het avond eten nuttigen en daar kijk ik naar uit.

22 februari 2013,

Zo de eerste chemo kuur zit erop. Vanmorgen om 07:15 uur heb ik voor deze kuur de laatste 5 pillen ingeslikt. Als ik de afgelopen 2 weken terug bekijk is het mij wel meegevallen. Wel heb ik veel bijwerkingen die ik straks na mijn onco fysio zal beschrijven. Ik heb om 09:30 uur onco fysio en zoals men mij nu kent zal ik dit nooit overslaan of ik moet heel erg ziek worden of mijn oncologische fysiotherapeute moet zeggen dat het beter is als ik een keer oversla. Mijn nachtrust is redelijk goed verlopen, zodat ik nu wel fit ben. Eerst even een bakkie en dan sporten. Laterrrr. Mijn sporten ging geweldig. Ik mocht van mijn therapeute iets langer fietsen en lopen. Mijn hartslag is niet boven de 120 geweest en ik voelde mij na afloop ook sterk. Tijdens mijn sporten kwam ik een oud collega tegen van Lucas Aardenburg. Wij hebben eerst natuurlijk verteld wat ons allebei mankeert, maar daarna nog even oude verhalen van vroeger opgehaald. Bauke het is leuk om weer eens met jou gepraat te hebben. Vanmiddag ga ik wel rusten, want vanavond krijgen Yvonne en Erik op visite. Waar ik zeker naar uitkijk is dat ik rond 19:00 uur even met Juno ga skypen. Mijn vriendin heeft al een paar slapeloze nachten achter de rug. Hopelijk is ze snel de oude en kunnen we weer elkaar een kusje geven, zoals het hoort. Ik zou nog terug komen op welke bijwerkingen ik allemaal heb.
Misselijkheid. Dit heb ik veelal de eerste week gehad van de chemo.
Vermoeidheid. Dit zal voorlopig niet overgaan. 's Middag 2 uur rusten.
Tinteling in linker voetzool. Vooral 's nachts op bed.
Diarree. Dit heb ik 1 dag gehad.
Aangezicht pijn. Vooral rond mijn neus en voorhoofd. Net alsof je te lang in de zon hebt gelegen.
Droge mond. Ondanks veel speeksel lijkt het een metalen droge smaak in de mond. Veel poetsen.
Bloedneus. Bij het minste of geringste begint mijn neus te bloeden. Stopt ook weer snel.
Dit zijn ook bijwerkingen die men kan verwachten van de chemo kuur. Het is tot nu toe allemaal goed te doen en alle bijwerkingen zijn niet extreem lastig. Ik merk dat ze er zijn. Volgende week moet ik wel alles vertellen aan mijn oncoloog. Tot zover de eerste chemo kuur. Ik schrijf tot morgen. Later opstaan.

23/24 februari 2013,

Zaterdag. Lekker uitslapen voor mij betekend in ieder geval niet om 07:00 uur opstaan en zeker geen wekker zetten. Ik werd wakker om 08:30 uur en ik heb een goede nachtrust gehad. Ik ben eruit gegaan om een bammetje te eten en een glas melk te drinken. Ik ga dat drinken wel doorzetten. In de eerste week van mijn chemo moet ik minimaal 2 liter vocht per dag drinken. Dit om de chemo (cytostatica) uit mijn lichaam te verwijderen. Gisteravond heb ik 2 kleine glaasjes ouzo gedronken en het smaakte voortreffelijk. Voor vanavond geld dat ik een BIERTJE ga proberen samen met een vriendje (Marten) van mij. Deze week heb ik van een kennis 2 flesjes hele speciale Brand bier gekregen, dus voor vanavond alvast PROOST. Na het ontbijt ben ik nog even naar bed gegaan. Geslapen heb ik niet meer, maar het bed was nog lekker warm. Gisteravond had ik het verschrikkelijk koud. Dit heeft ook te maken met de chemo. Mijn lichaam van binnen voelt koud aan, terwijl ik hele warme handen heb. Eigenlijk een rare gewaarwording. We zullen maar zeggen, hoort er allemaal bij. Rond 10:00 uur ben ik eruit gegaan. Lekker een bakkie zetten en lekker gezellig met mijn Leida de zaterdagmorgen door brengen. Heerlijk rustig de zaterdag beginnen. Ook de middag was rustig. Ik wat wat dingetjes afgehandeld op de laptop en lekker hebben samen een bakkie gedaan. Na de koffie ben ik gaan rusten, want vanavond krijgen we visite, dus na het avond eten ga ik nog even rusten. Ik vind het heerlijk even rustig aan doen en geen verplichtingen. Tot morgen dan is er weer mijn weegmoment.
Zondag. Ik werd wakker om 08:30 uur en had een goede nachtrust achter de rug. Gisteravond vond ik een gezellige avond en ik heb weer eens een biertje gedronken. Ik hab nog wat speciale staan en Marten vind dat ook lekker, dus samen genieten. Na het opstaan eerst naar het toilet en dan wegen. Een spannend moment. Ik ben 81 KG. en ik ben daar heel erg blij om, want het betekent dat mijn gewicht goed stabiel is. Mijn aangezicht is op dit moment niet meer zo gevoelig en voelt ook beter aan. Tevens heb ik het idee dat ik ook minder last heb van een bloedneus. Na het snuiten kreeg ik geen bloeding. Alles bij elkaar dus een vooruitgang. Even na 10:00 uur hebben Leida en ik gezellig koffie gedronken met ingezakte cake. Vandaag kunnen tot nu toe lekker chillen, heerlijk. Vanmiddag hebben Leida en ik lekker een wandeling gemaakt. Onderweg hebben we bij Leo een bakkie gedaan en toen weer terug. Alles bij elkaar bijna een uur gelopen en ik vond het geweldig. Bij terugkomst even een borreltje genomen. Vanavond is het waarschijnlijk rustig.



2 opmerkingen:

  1. Dag Rudy,
    Fijn te horen dat je eerste chemokuur goed verlopen is, zonder gekke bijverschijnselen.
    Wat betreft dat biertje vanavond: Ik neem er ook 1, of misschien wel 2,en dan proost ik op jou.

    Groeten,
    Dirk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He Rudi,
    Ik dacht, laat ik de laatste blogjes nog eens even doorlezen. We spreken elkaar niet meer wekelijks nu in in Grunn praktijk voer. Fijn om te lezen dat je nog altijd met plezier bij M2b komt. Doe je fysio(en de andere collegae) maar even mijn groeten.
    Hier gaat het aardig goed. Het begint steeds beter te lopen. Mocht je eens in de buurt zijn laat het me dan maar weten. Mijn mailadres kan je via je fysio wel krijgen.
    Het ga je goed en we houden contact! Ook mijn hartelijke groeten aan je familie!
    Stephan

    BeantwoordenVerwijderen