maandag 17 december 2012

Einde bestraling en gesprek chemo

17 December 2012,

Ik heb weer een drukke week voor de boeg met ziekenhuis bezoeken. In ieder geval de eerste 3 dagen heb ik nog bestraling in de liesstreek. Daaraan gekoppeld heb ik morgen een voortgang gesprek met mijn radiotherapeut over de bestraling. Voor de woensdag heb ik een gesprek met mijn oncoloog. Dit zal gaan over het traject van de chemo die waarschijnlijk in Januari start. Eerst nog even over gisteren. We hebben een leuke en emotionele avond gehad. We hebben nog veel gesproken over zaterdag met een traan en gigantisch veel bewondering. Het is even voor 14:00 uur en ik word nu gebracht naar Sophia Zwolle. Tot gauw. In het ziekenhuis aangekomen eerst even een paar administratieve dingen regelen en voordat ik naar binnen moest eerst een bakkie. Klokslag 14:50 uur werd ik naar binnen geroepen. Onderlichaam ontkleden en op de bestralingstafel gaan liggen. Helaas zijn de foto's niet zo mooi, dus ik ga morgen nieuwe foto's laten maken. Ik heb zelf nog even navraag gedaan over het feit dat ik nu wel wat reactie krijg van de bestraling. Soms krijg ik een steek in de buurt van de lymfeklier. Dit is een normale en goede reactie heeft men mij verteld. De slechte kankercellen worden afgebroken. Uiteraard ook de goede. tevens worden er weer nieuwe cellen aangemaakt. Het is dit proces wat deze reactie veroorzaakt. Tevens is de hele omgeving nu vrij hard en stijf. Ook dit is waarschijnlijk een reactie van de bestraling. Ik zal het morgen voor de zekerheid ook aan mijn radiotherapeut vragen.
Het volgende muziekstuk heeft Jurjen speciaal voor mij laten maken door zijn dirigent. Luister maar het is afgelopen zaterdag avond met een kerstconcert in Delfzijl opgenomen.
Ik ben zelf een hele grote fan van John Denver en dit nummer van hem heet "For You". Persoonlijk vind ik het een van zijn mooiste nummers.

18 December 2012,

Vandaag is mijn voorlaatste bestraling en tevens heb ik een gesprek met mijn radiotherapeut. Ik moet op tijd in Zwolle zijn 09:30 uur, dus op tijd vertrekken en nog eerder opstaan. Had de wekker op 07:00 uur staan, maar werd even daarvoor al wakker. Eten, scheren en wassen. Er is nog tijd voor een bakkie en om mijn tassie in te pakken. Vandaag nieuwe foto's laten maken van mijn bestraling. Hopelijk zijn deze wel goed gekeurd. Helaas stonden wij om 09:00 uur in de file bij Nieuwleusen. Snel Zwolle gebeld om te zeggen dat ik 09:30 uur niet kan halen. Om 10:30 uur, een uur later dan gepland, werd ik naar binnen geroepen. Wederom onderkleding uit en op de tafel gaan liggen. Op deze foto kun je een beetje zien hoe het in zijn werk gaat de bestraling.
Het Apparaat dat boven mij hangt, dat draait om mij heen en staat op verschillende punten stil. Op het moment dat het stil staat begint de bestraling. Door middel van een zoemer weet men dat het apparaat aan het bestralen is. Vervolgens draait het naar een volgend punt en opnieuw begint de straling. Dit gebeurt 5x en dan is het klaar. Alles bij elkaar duurt het ongeveer 5 minuten en je kan jezelf weer aankleden. O,ja  de handdoek op mijn lichaam is tijdens de bestraling niet aanwezig, dus dit is voor de foto. Na afloop van de bestraling had ik nog een afspraak met mijn radiotherapeut. De reacties van de bestraling zijn normaal en de zwelling zal pas over een week of 2 moeten afnemen. Er zal in mijn lichaam nog nastraling zijn van de bestraling. Ik heb een recept meegekregen, Cremor Cetomacrogolis (Cutaan), voor als er irritatie gaat ontstaan in de liesstreek. Klokslag 11:30 uur waren we weer terug. De middag zal bestaan uit een bezoekje aan mijn onco fysiotherapeute, om nieuwe afspraken te maken voor fitness. Tevens gelijk het recept ophalen. De rest van de middag lekker chillen. Zoals gewoonlijk ga ik vanavond weer op tijd naar bed om morgen goed en fris mijn onco gesprek aan te gaan en de hopelijk laatste bestraling voor mijn lies, maar dat weten we pas over 4 weken. Dan heb ik een telefonisch consult met mijn radiotherapeut. Trust.

19 December 2012,

Goedemorgen. Ik heb een onrustige nachtrust gehad. Ben rond 03:00 uur eruit gegaan om wat te drinken. Vandaag een drukke dag met specialisten bezoeken. Vanmorgen eerst naar mijn tandarts om een gaatje weg te werken. Ik had vanmorgen gebeld en kon gelukkig vanmorgen nog terecht. Rond 10:30  uur weer terug en snel een bakkie en een paar boodschappen doen. Vanmiddag mijn chemo gesprek en laatste liesbestraling. Ik was om 13:15 uur in Sophia. Ten eerste moest ik naar bloedafname, want dat moet 45 minuten voordat ik bij mijn oncoloog het gesprek heb. Op mijn papieren staat dat ik voorrang heb bij bloed prikken. Na de bloed afname genoeg tijd voor een bakkie, want mijn volgende afspraak is om 14:05 uur. Ook daar klokslag de afgesproken tijd riep mijn oncoloog ons naar binnen. Hij was ten eerste hoe het ging met de bestraling. Ook hij bevestigde dat de eerste symptomen, steken in lymfeklier en verdikking van liesstreek, normale reacties zijn. De laatste tijd heb ik weer meer last van obstipatie. Niet zo heftig als begin dit jaar, maar toch. Ik kreeg hiervoor een medicijn om makkelijker mijn ontlasting kwijt te raken. Wat betreft de chemo is er goed nieuws. In eerste instantie zou ik begin volgend jaar beginnen met chemo, maar dat is uitgesteld. Al mijn bloedwaardes zijn heel erg goed en tevens mijn fysieke gestel is sterk. Het is dus nog niet nodig om met de chemo te beginnen. Wij vinden dit een goed bericht en kunnen dus met een gerust hart de feestdagen tegemoet gaan. Ook betekend dit dat ik dit jaar niet meer naar een ziekenhuis moet voor onderzoek, uitslag of controle. Dus rust. Voor volgend jaar zijn er wel weer afspraken. Tot nu toe zijn de data's 8, 16 en 23 Januari. Wat er dan precies gaat gebeuren, daar kom ik later op terug. Na mijn gesprek met mijn oncoloog moest ik even langs de afdeling radiologie voor een drankje, telebrix. Dit voor een CT-scan. Daarna naar de afdeling radiotherapie voor mijn laatste bestraling. Deze keer moest ik bij Linac 2 zijn. Alle andere keren moest ik bij Linac 1 zijn. Linac is niks anders de benaming voor de bestralingskamer en betekend LINeaire ACcelarator. Ze hebben er in totaal  4. We waren er 10 minuten te vroeg, want ik moest om 14:55 uur onder het apparaat. Ik kon gelijk doorlopen en was dus ruim op tijd klaar. Even een ieder prettige feestdagen wensen en we konden weer terug naar Hoogeveen. Rond 16:00 uur waren we terug. Ik ben gelijk naar mijn onco fysiotherapeute gegaan om alles mede te delen en om een afspraak te maken voor fitness. Tevens mijn huisarts ook ingelicht over de afspraken van vandaag. Vanavond een rustige avond en morgen gelukkig weer onco fysio.

20 December 2012,

De rustige dagen voor kerst beginnen vandaag. Ik stond op om 08:15 uur. Even eten, scheren, wassen. Voor de bestraalde omgeving moet ik wel voorzichtig zijn, want het is er behoorlijk teer. Men mag er niet op boenen met washandje of handdoek. Ook geen geparfumeerde talkpoeder of crème gebruiken. Dus zoals altijd in die omgeving met liefde en respect behandelen. De ochtend bestaat uit administratie bijwerken en bakkie drinken bij MaJuSe.Vanmorgen ook even een declaratieformulier opgehaald bij mijn ziekenfondsverzekering. Je merkt aan alles dat ze zichzelf belachelijk maken. Ten eerste hebben ze zich verscholen onder een trap in het ziekenhuis. Normaal kantoortje is er niet meer bij. De persoon achter de balie was er niet. Moest zo nodig buiten gaan roken. Dus wachten. Privacy is er nier meer bij, bij deze verzekering. Alles en iedereen loopt achter je langs of staat vlak achter je te wachten. De reiskosten mag je nog wel declareren maar de parkeerbonnetjes niet. Genoeg geklaag. De koffie was lekker en het spelletje Koetje Boe was leuk. Binnenkort ga ik dit vaker spelen.. Om 13:00 uur had ik mijn onco fysio. Eerst even praten met mijn therapeute over de afgelopen dagen en natuurlijk over afgelopen zaterdag. Ook zij heeft de blog gelezen en kon zich helemaal inleven, hoe zwaar het is. Het sporten ging goed en ik kon alles achter elkaar afwerken. Na de tijd alvast voor volgende week en de eerste week in  het nieuwe jaar bespreken. De rest van de middag besteed aan boodschappen doen. Toen we thuis kwamen had de post mijn kerstpakket gebracht bij de buren. Mijn buurman kwam het brengen en we hebben samen nog even gesproken over de afgelopen tijd. Lieve buurtjes wij denken aan jullie. De avond is weer besteed aan chillen.

21 December 2012,

Eindelijk weer een dag van redelijke rust. In ieder geval in de ochtend. Ik heb geen afspraken lopen. Ik stond ook op om 08:15 uur en had het gevoel dat ik had uitgeslapen, ondanks een niet zo redelijke nacht. Vaak naar toilet toe. Maar ik kon dus lekker rustig aan doen. Aan het einde van de ochtend komen Juno en Sepp bij ons, want Joost en Majella moeten weg. Nu is het niet zo leuk om op te passen, want ze moeten naar een begrafenis. De middag is besteed aan een bezoekje brengen aan mijn oud collega Jaap. Leuk en gezellig even bij praten. Wil wel weten hoe het hem bevalt bij huis.Helaas kreeg ik rond 13:30 uur telefoon van Jaap. Hij is verkouden en wilde weten of dat voor mij wat zou uitmaken. Dit is goed denken, want mijn gestel is natuurlijk meer vatbaar voor allerlei virussen, bacteriën enz. Helaas dus geen visite bij hem. Ik kijk in Januari wel  om een afspraakje te maken. Aan het begin van de avond zijn wij met JoMaJuSe naar de lichtjesparade gegaan.
 Juno kijk haar ogen uit en vond het prachtig.
 's Avonds zijn wij op visite gegaan in Zuidwolde dus die is ook al vol gepland.

22/23 December 2012,

Zaterdag. Ik werd wakker rond 08:30 uur en ben er uit gegaan. Voor mijn gevoel een onrustige nacht en dacht dat ik lange tijd wakker was. Iedere keer kijken op de wekker bleek dat ik toch wel geslapen had, want soms zat er 4 uur tussen. Voel mij best wel fit op dit moment. Voor de zaterdag hebben wij het tot nu toe vrij rustig. Lekker doen alsof het een zondagochtend is. Dus er is niet zoveel te melden. 's Middags gaan we even op verjaardagsvisite bij mijn oudste zus. Gefeliciteerd. Voor de avond wilde we naar de bioscoop om de film The Hobbit te kijken in Atmos sound. Dit is een bioscoop met 64 geluidsboxen, maar helaas was er voor vanavond geen mooie plaats meer beschikbaar. Ik denk dat we gezellig thuis blijven. Tot morgen.
Zondag. Ik werd wakker om 08:15 uur. Precies op tijd om mezelf te wegen en het gewicht is nog steeds 82 KG.. Uiteraard ben ik hier blij om, mede gezien het feit dat de darmen niet zo goed meewerken. De dag begint druilerig, maar dat doet ons niet zoveel. Aan het eind van de middag moeten we pas de deur uit om uit eten te gaan. Maar nu eerst mijn eigen ontbijt.Ik ben vanmiddag nog even naar bed gegaan. Dit om het vanavond iets langer vol te houden. Voor de rest is de zondag een rustige dag. Kijk uit naar het etentje.
Voordat ik het vergeet wil ik iedereen prettige feestdagen wensen en ik hoop ook dat iedereen gezond blijft.Het etentje bij Tonny en Henriette was geweldig. Een restaurant doet er niet voor onder en we hebben rustig kunnen praten over van alles. Bedankt voor het gezellige diner. Rond 21:00 uur waren we weer thuis. Even mijn blog bijwerken en dan gaan slapen. Er komen nog meer leuke dagen. Morgen bijvoorbeeld.

5 opmerkingen:

  1. Lieve Rudy, wat zul je trots zijn op zo'n zoon!
    tranen... wat mooi! doe hem mijn hartelijke groeten!!
    Liefs, voor jou en Leida!
    Wienny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Rudy, ik lees nog steeds je blog,en ik denk nog steeds aan jou en je familie, ik wil je alle sterkte en kracht toewensen in je strijd, en alvast hele goede feestdagen met je geliefde en naasten.
    Ik wil in het nieuwe jaar snel eens met je afspreken om bij je langs te komen.
    veel liefs
    Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Rudy,
    Ik wens jou en je naasten hele fijne feestdagen,en een heel goed 2013.
    Ik wens je alle sterkte toe die ik je geven kan.
    Groeten,
    Dirk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey broertje,

    Dank je wel voor de felicitatie. Ik zie er naar uit als jullie straks komen. Gezellig. Liefs Herma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het was gezellig vanmiddag broertje. Vond het super dat je even bent geweest. Jammer dat het niet gelukt is voor jullie om naar de Hobbit te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen